Tri Chefa i vinar zasjajili Kadenu

Chef Braco Sanjin

Život je satkan od malih stvari koje nanizane kao sjajni biseri dobivaju na vrijednosti kraseći našu životnu „kadenu“.  U stalnom pokretu i potrazi za mjestima i ljudima koji dijele našu strast za hranom i vinima jedan biser nanizan je ovaj petak u splitskom restoranu Kadena.

Ivica Matošević

Chef Braco Sanjin koji se nakon kraće pauze vratio svojoj staroj ljubavi Kadeni te svojim maštovitim, a nadasve vrsnim kulinarskim vještinama, ne prestaje oduševljavati uvijek iznova i potvrđuje svoj status velikog Chefa. Ovog puta u društvu prijatelja i partnera – Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina kao poznati trojac „Trio fantastikus“ pripremili su pet izvrsnih  slijedova koje su uparili sa gostujućom vinarijom Matošević.

Ivica Matošević na svoj ležeran i topao način pomalo samozatajno predstavio je svoja vina. Upravo skromnost koja izvire iz Ivičine osobnosti oblaže stijenke naše duše kako bi bolje osjetili njegova vina i kako bi ona skočila u prvi plan. Najbolji proizvodi bez puno pompe i hvalisanja svojom kvalitetom pronalaze put do nas. Tako i u ovom slučaju uz prvi slijed – nježni i kremozni tartar biftek by Zirojević osjetili smo svu svježinu i mineralnost izvrsne Malvazije istarske iz 2019. U vinima Matošević primarne i dominantne arome su iskrenost i ljubav koje se osjećaju i ne hlape od prve do zadnje čaše. Ne opterećujući grožđe Ivica iz njega izvlači ono najbolje puštajući da nam kroz vino  progovori bez obzira na godine. Tako smo uz drugi slijed – lignju sa šparogama by Sanjin kušali odležani Sauvignon blanc iz 2006. godine.

Chef Ivan Pažanin

Treći slijed – hobotnicu za nas je pripremila nacionalna kulinarska zvijezda Ivan Pažanin koji je na svoj jedinstveni i spontani način stilom dalmatinskog dečka iz susjedstva predstavio svoj kulinarski uradak koji smo konzumirali zajedno sa Sauvignon blancom 2018. Sva jela bila su poškropljena zlatnim kapljama maslinovog ulja Torkul s Korčule koje je utisnulo dalmatinski timbar u restoranu koji je dodatno potvrdio uvrštenje u Michelin guide za Hrvatsku i ove godine. U ugodnom ambijentu i društvu naših dragih prijatelja Josipa i Ane Penave – velikih zaljubljenika u vina koji su iz Hercegovine došli u Kadenu upravo zbog ovog događaja večer je doživjela svoj vrhunac uz glavno jelo.

Divljač u umaku by Zirojević uz Grimaldu crnu Matošević 2017. bilo je kao da slušate Olivera u zalazak sunca koji je  svojim zlatnim zagrljajem obuhvatio sve u jednu cjelinu. To zajedničko prožimanje kroz jelo, piće i druženje upravo govori o malim stvarima koje kroz umjetnike koji su nas tu večer ugostili mogu narasti i postati najvažniji pokretači života.

Ulja Torkul s Korčule

Posljednji zalogaj – čokoladni kolač by Sanjin uz Iron Witch – vino koje svojom stilistikom podsjeća na Porto, a bogatim ekstraktom budi emocije i zove vas na ples. Na tom podiju života probuđeni zaljubljeni još dugo tu noć plesali smo slobodni i prepušteni dok se biserna kadena sjajila na mjesečini.

5 slijedova

Takav iskren pristup namirnici, projektu, čovjeku stvara jedan novi svijet koji pozitivno uzvraća učeći nas kako promjena prvo i prvenstveno kreće od nas. Suvremena će gastronomija stoga uveliko ovisiti upravo o takvoj pozitivnoj interakciji u kojoj će čovjek prepoznati čovjeka i kroz taj zagrljaj prirode osjetiti ponovno da je svoj na svome. Zato ta večer u Kadene nije bila samo degustacijska večer vrhunskog tria – Sanjin, Pažanin i Zirojević i doktora vina Matoševića, već potreba podsjetiti kako smo posebni upravo uzdižući se u plemstvu duha od kojeg svi živimo život punim plućima.

Wine Me Up