Vinarija Birin – tradicionalna ideja u suvremenoj priči

Vinarija Birin možda najbolje ocrtava realizaciju jedne tradicionalne ideje u suvremenu priču. Njen, za vinariju neuobičajen položaj u srcu industrijske zone, na pragu turističkog bisera Vodica, neočekivano nas uvodi u skriveni komadić autentične, zaboravljene Dalmacije. Skrivena iza reklama velikih tvrtki vinarija Birin kao znak i bandira maše i prkosno vijori na vjetrovima promjena. Ukazuje na Dalmaciju koja je generacijama iskrčila preko Nikolinog djeda i oca tvrdu zemlju crvenicu te na taj način stvorila preduvjete za nastanak jedne takve vinarije.

U natkrivenoj kušaoni napravljenoj od prirodnog kamena u stilu suhozida, bez prozora i vrata kako bi se nesmetano uživalo u pogledu na masline i lozu. Imate osjećaj kako ste se negdje u polju nakon napornog rada sklonili u „bunju“ jer se zacrnilo nebo i sprema se nevera. Tako su za nas dvoje već odavno vinarije postale skloništa od životnih oluja na kojima se obnavljamo kao orlovi. Uz namaze od tune, kozica, masline i prve gutljaje Birin Debita iz daljine smo uspjeli čuti čak i melodiju klape Intrade.

Sve se promišalo rukom maestrala kad zamiša more u želji da zapleše s njim. Tako smo i mi u ritmu Nikoline degustacije i opuštene ćakule zaplesali i guštali.  Na 2ha obiteljskih vinograda uzgajaju se autohtone sorte tog kraja – debit, maraština, plavina, lasina i babić no na jedan suvremeniji način. Specifičnost terroira u prvom redu tla bogatog crvenicom kao i neposredna blizina mora vinima daju prepoznatljivu osobnost kroz izuzetnu mineralnost i svježinu. Elegancija i sofisticirana nenametnuta zaobljenost okusa te kremoznost poseban su pečat vinara čija vina na taj način dobivaju potrebnu prepoznatljivost.

Nikolina strast za vinima mogla se opipati kad smo se spustili u podrum. Kušajući neke butelje koje još nisu na tržištu zaključili smo kako ovaj mladi vinar itekako ima čime iznenaditi. Preciznost i mudro planiranje kroz izuzetnu skromnost i strpljivost kao, rekli bi karakternu okosnicu, svrstava ovog vinara u one uporne i izdržljive jahače na duge staze.

Nikola Birin

Kao i njegova vina koja nenametljivo čekaju svoju priliku da vas oduševe, a onda vas više ne puštaju. Tako smo se i mi zakačili na jednostavnost viđenog, originalnost kušanog i bogatstvo doživljenog kod Nikole Birina. Ono što je Central park za New York, a Marjan za Split, sa sigurnošću možemo reći je vinarija Birin za Vodice. Suvremena „bunja“ u kojoj ćete otresti prašinu svakodnevice i osvježiti dušu. Mjesto na kojem ćete uz Birin vina ponovno raširiti krila i poletjeti.

Wine Me Up