Od Katića građevinara do Katicha vinara

Nikica Katić i Viktor Zdilar

Na plodnom krškom polju Imotske krajine od davnina napojenom Vrljikom i Ujevićevom „Svakidašnjom jadikovkom“ te anđeoski zaštićeno Biokovom, zlate se i dozrijevaju grozdi novozasađenih vinograda Katić. Kujundžuša kao nanizani niz dukata zaslužno se i ponosno okitila titulom kraljice tog kraja, međutim savršeni rezultati i ostalih domaćih i internacionalnih sorti pogotovo pošipa i chardonnaya, pokazali su izvanredne mogućnosti imotskog terroira.

Ilijana Katić

Dugogodišnja ljubav i strast za vinom uspješnog građevinskog poduzetnika Nikice Katića i njegove supruge Ljilje s vremenom se pretočila u ostvareni san o svom vlastitom vinu i podrumu. Općina Lovreć tako je postala bogatija za vinsku oazu i moderno opremljeni podrum koji otvara svoja vrata svakom zaljubljeniku u cijenjenu božansku kapljicu.

Vina Katich

Gradeći prostor u kojem će uživati obitelj i prijatelji Katić tad nije ni bio svjestan kako gradi temelje jedne nove vinske priče i mjesto koje će hodočastiti zaljubljenici u vino iz svih krajeva svijeta. Mudrost i radišnost duboko su u genetski kod usađene vrijednosti imoćana te je upravo takav profesionalan i do kraja posvećen pristup iznjedrio Katićeva vina kakva danas pijemo. Budno oko enologa Viktora Zdilara prati put i proces stvaranja vina od vinograda do podruma. Sam proces pripreme svojih vlastitih sadnica do sadnje vinograda koji je trajao tri godine pokazuje profesionalnost i ono što možemo očekivati od takvog ozbiljnog pristupa.

Maksimalno ulaganje u opremu i nove tehnologije garancija su postojanosti i kvalitete na duge staze dok će nova kušaona na 300 kvadratnih metara pokazati respektabilnost sna jednog građevinara koji je želio postati vinar. Međutim više od uspješnog građevinara i novopečenog vinara, Nikica Katić je prije svega dobar čovjek. Bilo da ga gledate kao muža, oca ili prijatelja njegova otvorenost i toplina zarobljavaju vas kao i njegova vina. Kako je bogato imotsko tlo zaslužno za bogatu uljnu teksturu njegovih vina tako njegova osobnost bitno utječe na cjelokupan dojam. Vi ispred sebe vidite uspješnog  čovjeka bez arogancije koji se ne gura i ne nameće već kao i njegova vina osvaja toplinom i karizmom pobjednika. Kad tome dodate angažiranost i posvećenost cijele obitelji uz enologa Viktora Zdilara te kćeri Ilijane u kojoj se zrcali očeva strast i san, vi već sada nazirete kojim vodama plovi brod vinarije Katich. Visokih jarbola, širokih jedra neka mu je dobar vjetar.

Ljilja Katić

Kod Katića smo došli kušati Chardonnay o kojem su svi sa pohvalama pričali, a osim izvrsnog vina pronašli smo izgubljenu klackalicu u vrtu našeg djetinjstva. U takvoj igraonici možete piti vino i sjediti u viljušci bagera ili jesti pata negru osušenu na biokovskoj buri serviranu uz Cuvee i Riservu kupaže cabernet sauvignona, merlota, syraha i trnjka. Samo nebo je granica za ljude poput Nikice Katića. Oni se ne boje svoje snove pretvoriti u stvarnost i na taj način obogatiti i naš život.

Wine Me Up